Belek’te doğru beslenme ve alışkanlıkları anlatıldı
Belek’te doğru beslenme ve alışkanlıkları anlatıldı
Doğru beslenme alışkanlıklarının toplumun geneline yayılması için akademi ve gıda sektörünü aynı çatı altında buluşturmak üzere kurulan Beslenme Enstitüsü, Pine Beach Hotel Belek’te düzenlenecek törenle faaliyetlerine başladı
Belek’te doğru beslenme ve alışkanlıkları anlatıldı
Doğru beslenme alışkanlıklarının toplumun geneline yayılması için akademi ve gıda sektörünü aynı çatı altında buluşturmak üzere kurulan Beslenme Enstitüsü, Pine Beach Hotel Belek’te düzenlenecek törenle faaliyetlerine başladı
Gıda Tarım İçecek ve Tarım Politikaları Araştırmaları Merkezi (GİFT) çatısı altında faaliyetlerini sürdürecek olan Beslenme Enstitüsü’nün açılış programı gıda sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
Beslenme Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Samet Serttaş, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) Şeniz Ilgaz’ın yanı sıra Hasan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, ‘Veriler ve Tecrübeler Işığında 2030 Yılında Nasıl Bir Beslenme Modeli Planlamalıyız, Kimler Nasıl Roller Üstlenmeli?’ Prof. Dr. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı İsmet Tamer, ‘2030 Yılında Obezite Oranlarında yüzde 5 azalma için neler yapılmalı?’ Konularında sunum gerçekleştirdi.
İklim değişikliği ve kuraklık tehdidi
Açılış konuşmasını Beslenme Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Samet Serttaş gerçekleştirdi. Serttaş, iklim değişikliği ve kuraklık tehdidine dikkat çekerek, “İklim değişikliği acil konulardan birisi. Herkes konuşuyor ama harekete geçmek için geç kalıyoruz. Türkiye gibi Akdeniz kuşağında yer alan ülkeleri kuraklığın ne kadar tehdit ettiğini henüz net olarak anlamadık. Bunları vurgulayarak bitkisel beslenme, bitkisel protein konularını öne çıkartmak istiyoruz. Bilgi kirliliğiyle nasıl başa çıkacağımızı bilmiyoruz. Öyle büyük bilgi kirliliği, yanlış bilgiye öylesine inanmışlık var ki bunu düzeltmek için multidisipliner bir yaklaşım gerekiyor. Multidisipliner bir yaklaşım olmadan bu işi çözemeyiz. Multidisipliner yaklaşımla tıpçıların, beslenmecilerin, gıdacıların, iletişimcilerin, hepsinin olduğu bir ağ kurmak istiyoruz” diye konuştu.
Yetersiz beslenme ve sonuçları
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Beslenme Politikaları Uzmanı Diyetisyen Şeniz Ilgaz İyi beslenmenin önemine dikkat çekerek, “İyi beslenme, hastalıklara karşı ilk korunma yöntemi ve çok önemli. Yetersiz beslenmeyle sonuçlanan beslenme problemleri özellikle çağımızın en önemli sağlık sorunlarından. Onun için iyi beslenmeye bireysel ve toplumsal düzeyde ulaşmayı önemsiyoruz. Günümüzde bireysel ve veya toplumsal olarak yaşanan beslenme sorunlarının sonraki jenerasyonlara taşındığını ifade edebiliriz. Küçük çocuklar ve kadınlar risk grupları gibi gözükse de tüm toplum beslenmenin yeterli olması açısından önemli. Yeterli gıdaya erişim bir haktır. Bu evrensel bir hak. Beslenme yetersizliği sadece yetersiz beslenme ve obezite ile değil mikro besin öğesi yetersizlikleriyle de karşımıza çıkıyor. Çok yoğun beslenme yetersizliklerini dünyada olduğu gibi ülkemizde de görüyoruz. Her türlü beslenme sorunlarıyla karşılaşabiliyoruz. Bunları önlemek FAO’nun önemli amaçlarından. Bunun için beslenme stratejileri geliştiriyor. Bu stratejilerde kişi merkezli yaklaşımları önemsiyor” dedi.
‘Akdeniz diyeti ön planda’
Veriler ve Tecrübeler Işığında 2030 Yılında Nasıl Bir Beslenme Modeli Planlamalıyız, Kimler Nasıl Roller Üstlenmeli?’ konulu bir sunum gerçekleştiren Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan ise, sağlıklı beslenme modellerinin içerisinde sağlıklı beslenme, sürdürülebilir besin güvencesi, besin güvenliği ve sağlıklı yaşam biçimi olduğunu anlattı. Pekcan, hastalıkların önlenmesinde Akdeniz diyetinin ön plana çıktığına dikkat çekerek, “Önemli bir beslenme örüntüsü, bir kültürel yapı. Sürdürülebilir bir beslenme örüntüsü. Herkese çeşitliliğin keyif verdiği ve hastalıkları önlediği bir diyet” dedi. Pekcan, dünya nüfusunun 2030 yılında 9 milyara yaklaşacağını hatırlatarak, “2050’de 10 milyara yaklaşacak. Nasıl beslenecek bu insanlar? Çünkü, besinin üretiminde tarım alanları, su kaynakları, sera gazı salınımı gibi bir çok kavram var. Küresel besin talebinin yüzde 100 artacağı ileri sürülüyor. Çeşitliliğin kaybı, besin kayıpları olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir çok hastalığın altında obezite yatıyor
İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Tamer ise, ‘2030 Yılında Obezite Oranlarında yüzde 5 azalma için neler yapılmalı?’ konulu sunum gerçekleştirdi. Beslenmenin obezite tedavisinde en önemli ayaklardan birisi olduğunu vurgulayan Tamer, “Obezitenin 1975’den sonra arttı. 2030 yılına doğru daha da artacak. Milattan önce 400 yılında “Yediğin gıda ilacın, aldığın ilacın da gıdan olsun” deniliyordu. Biz oralardan buralara geldik ve tekrar başa dönmeye ataşehir escort çalışıyoruz. Neden bu hale geldik diye oturup düşünmek lazım. Birçok kronik hastalığın altında obezite yatıyor. Tip 2 diyabetin değiştirilebilir en önemli faktörü. Değişik derecelerde psikolojik bir durum da karşımıza geliyor” dedi.
Açılış ve sunumların ardından paneller gerçekleştirildi. “Sürdürülebilir Dünya için Sorumlu Beslenme” panelinde beslenme alışkanlıklarının ve sorumlu beslenme anlayışının BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda atılacak adımlar için önemine dikkat çekildi. Dr. Tuba Günebak moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Danone Türkiye Araştırma ve İnovasyon (R&I) Direktörü Arda Diribaş, MDnutriacademy’den Dr. Melis Durası, Migros-Macro Center Gastronomi ve İmalat Süreçleri Direktörü Ayşegül Talu, Herbalife Nutrition Türkiye Genel Müdürü Ediz Haksal konuşmalar yaptı. Sürdürülebilir Dünya için Sorumlu Beslenme konulu panelde konuşan Herbalife Nutrition Türkiye Genel Müdürü Ediz Haksal, “ Beslenme Enstitüsü’nün kaliteli, besleyici, doğru ve güvenilir gıdanın gıda sektörü desteği ile ülke geneline yayılmasına katkı sunacağına inanıyoruz. Obeziteden mikro besin eksikliğine kadar her üç kişiden birinin yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu günümüzde, kaliteden ödün vermeden yüksek miktarlarda üretim ve besleyici, sürdürülebilir gıdaların geliştirilmesi gerekiyor. Beslenme alanında doğru bilginin çok daha önem kazandığı günümüzde Beslenme Enstitüsü’nün önemli bir boşluğu dolduracağını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Açılış töreninin ikinci paneli ise “Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar ve Topluma Doğru Bilgi Verme Sorumluluğu” başlığıyla düzenlendi. Panelde beslenme konusunda yaşanan dezenformasyonlar ve beslenmede doğru bilgiye erişim için çözüm önerileri paylaşıldı. Diyetisyen Nihal Tunçer moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Çisil Sohodol, MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ, Diyetisyen İdil İmamoğlu ve Eataverse’den Prof. Dr. Filiz Lokumcu Altay katılımcıları bilgilendirdi.
Antalya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.